Tu zjesz smacznie, rozmaicie i zdrowo!
„Świdniczanka” z ciekawym jadłospisem
Świdnik jest miastem, które w porze letniej jest bardzo chętnie odwiedzane przez turystów. Miejscowi mogą dużo powiedzieć na temat lokalnych restauracji. Jedną z nich jest „Świdniczanka” restauracja ta oferuje bardzo różnorodne menu. W jadłospisie znajdziemy dania, które na pewno przypominać nam będą domową kuchnię, a do tego zapłacimy tyle, że nie obciąży to zbytnio naszego portfela.
Inne menu na każdy dzień
Atutem „Świdniczanki” jest to, że restauracja oferuje inne dania dnia. Nie jest to jedno danie, a kilka pozycji na karcie, dzięki którym każdy klient ma szeroki wybór. I tak w poniedziałek możemy uraczyć się zupą meksykańską. Na drugie danie możemy wybrać bądź to tradycyjny kotlet mielony bądź pierś z kurczaka po parysku. Jeśli chodzi o deser to możemy zjeść naleśniki z serkiem waniliowym i jagodami. A jeżeli ktoś chce zjeść lekko, to polecamy sałatkę z kurczakiem. We wtorek uświadczymy zupę węgierską, zraz wieprzowy oraz kieszeń schabową. Zamiast propozycji słodkiej mamy tutaj placki ziemniaczane z cukinią oraz sosem. Środa to dzień, w którym restauracja serwuje rosół, de vollaile’a, lecza bądź kluski leniwe z sosem.
Czwartek to dzień, który na pewno zwróci uwagę każdego, a to z tego powodu, że propozycja menu jest w tym dniu dość nietypowa. Dzień ten możemy zacząć od kremu cebulowego. Kolejną propozycją jest gulasz po staropolsku z kaszą gryczaną bądź ziemniakami. Dalej mamy nuggetsy z kurczaka, które są podawane z dipem czosnkowym, pieczonymi ziemniakami oraz zestawem surówek. Jeśli to nam nie przypada do gustu to zawsze możemy skusić się na na bigos myśliwski z młodymi ziemniakami. Z kolei w piątek zupą dnia jest ogórkowa, natomiast kolejne pozycje to filet z dorsza, bryzol ze schabu oraz pierogi ruskie. Piątkową propozycją ekstra jest fasolka po bretońsku.
Restauracja posiada także stałe menu
„Świdniczanka” oferuje swoim klientom także stałe menu, które jest niezmienne, niezależnie od dnia. Jeżeli chodzi o zupy to mamy tutaj żurek oraz pomidorową z makaronem. Specjalnością lokalu jest tzw. schab po świdnicku. Dalej mamy pierogi z mięsem i pierogi ze szpinakiem i serem. Kolejnymi opcjami są kapsalony w dwóch odsłonach oraz placek ziemniaczany z gulaszem po węgiersku.